Jouw slaap is belangrijk voor ons!

Beste matras voor zijslapers

De beste matrassen voor zijslapers

Laatst bijgewerkt op: 02.04.2022 Marlies 3 Min.

Driekwart van de Belgen slaapt op hun zij. Voor veel mensen de ideale slaaphouding. In tegenstelling tot rugslapers, is de kans op snurken kleiner!

Zijslapers hebben een stevige ondersteuning nodig. Anders zakt een zijslaper te ver door. De verkeerde matras kiezen leidt dan vaak tot rug-, heup- en nekpijn.

Stevige koudschuimmatrassen, of pocketveringmatrassen met individueel verpakte veren, zijn voor een zijslaper heel geschikt. Deze matrassen bieden voldoende veerkracht en ondersteuning, met enkele grote prijs- en kwaliteitsverschillen...

Team Sleep Hero staat voor je klaar!

Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor het kiezen van een goede matras als zijslaper. Ook selecteerden we drie matrassen die volgens ons het meest geschikt zijn voor zijslapers.

Beste matras voor zijslapers

Waar moeten zijslapers op letten?

 • Voldoende stevigheid en ondersteuning aan het lichaam.
 • Geef de voorkeur aan een matras met hogere hardheidsgraad
 • Koudschuim of individueel verpakte pocketveren zijn het meest geschikt
 • Koop je matras online zodat je deze gratis thuis kunt uitproberen
 • Combineer eventueel je matras met een goede topmatras voor nog meer ondersteuning
 • Ook een goede (aanpasbare) lattenbodem kan belangrijk zijn voor zijslapers

Onze aanbevelingen voor matrassen voor zijslapers

  Exclusief Matras

  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  De Hypnia Welzijn Supreme is een extra dikke en comfortabele matras, die aan een economische prijs verkocht wordt.

  Op de Hypnia Welzijn Supreme heb je gegarandeerd een fantastische nachtrust. De 5 schuimlagen bieden niet alleen comfort, maar ook uitstekende lichaamsondersteuning.

  Deze premium matras bestaat uit pocketveren, een latex-laag, traagschuim, honingraatschuim en steunschuim.

  De Hypnia Welzijn Supreme in een notendop

  De Hypnia Welzijn Supreme is een aangenaam dikke matras met een totale hoogte van 30 cm.

  De 5 verschillende lagen van de matras zorgen voor een extra comfortabele beleving.

  De 7 comfort-zones zijn volgens de mening van onze testers een leuke toevoeging aan de matras. Deze verlichten drukpunten en bieden goede ondersteuning voor elk lichaamsdeel.

  De matrashoes is vervaardigd uit bamboevezels die goede bescherming bieden tegen warmte en vocht. De stof voelt extra zacht aan.

  Tot slot zijn alle materialen OEKO-Tex gecertificeerd. Je slaapt gegarandeerd op een gezonde matras.

  10% extra korting: "Matras10"*

  Test Aankoop Winnaar

  Emma One

  Emma One

  De Emma One is dé nummer 1 matras volgens Test Aankoop. Ook onze review is heel positief!

  De Emma One is een heel populaire matras, geschikt voor iedereen. Deze matras beschikt over unieke ligeigenschappen en heeft een uistekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dit wordt ook bevestigd door onze Sleep Hero test. 

  De Emma One in een notendop

  De Emma One is een unieke matras. Dit komt door de verschillende kwalitateitsvolle schuimlagen. Een matras dat geschikt is voor iedereen.

  25% korting: "EMMACHECK5" *

  De prijs-kwaliteitsverhouding is ook uitstekend. De Emma One is een heel betaalbaar matras. Bovenop dit alles heb je ook recht op een proefperiode van 100 dagen.

  Product van het Jaar

  Tempur Sensation

  Tempur Sensation

  De Tempur Sensation Elite is uitgeroepen tot Product van Het Jaar 2021! De matras zorgt voor ultiem comfort en goede ondersteuning.

  Deze medium-stevige matras betaat uit verschillende lagen schuim en een duurzame ondersteuningslaag.

  De Tempur Sensation is in drie maten verkrijgbaar: de Prima (19 cm), de Supreme (21 cm) en de Elite (25 cm).

  De TEMPUR Sensation in een notendop

  De TEMPUR Sensation is misschien iets voor jou, als jij alleen voor het allerbeste gaat. Deze hoogwaardige matras combineert verschillende soorten koudschuim in een extra dikke matras. 

  Hierbij hoort ook een hoes die eenvoudig af te ritsen is en ook mag gewassen worden.

  De matras is redelijk stevig en biedt een goede gelijkmatige drukverdeling, perfect voor zijslapers of wat zwaardere personen.

  De Tempur Sensation biedt daarnaast een goede ventilatie en een speciale 'Cool Touch'-technologie.

  Warmte wordt snel geabsorbeerd waardoor de matras zelfs in de zomer aangenaam koel blijft.

  Aan dit alles hangt natuurlijk wel een duur prijskaartje, matrassen van Tempur bevinden zich zonder twijfel in de hoogste prijscategorie.

  Koop dit exemplaar met 25% korting bij Tempur, via de onderstaande knop.

  25% korting bij Tempur*

  Stabiliteit en ondersteuning

  Goede tot zeer goede stabiliteit en ondersteuning, is wat zijslapers nodig hebben. Toch betekent stabiliteit niet hetzelfde als hardheidsgraad of het slaapgevoel. Een zachte matras kan ook stabiel zijn, of soms zelfs stabieler dan een harde matras.

  Een matras van slechte kwaliteit leidt voor zijslapers vaak tot een slechte uitlijning van de wervelkolom. Dit leidt vaak tot rug- en nekklachten.

  Je matras mag daarom niet te hard of te zacht zijn. Ook is het afhankelijk van je lichaamsgewicht. Je mag te veel in de matras zakken. Zo voorkom je dat je wervelkolom scheef ligt.

  matras hardheid
  Foto: © Sleep Hero

  Heel belangrijk voor een zijslaper is een goede ondersteuning.

  De slaaphouding van een zijslaper is niet altijd dezelfde. Sommige zijslapers slapen in foetushouding - met benen opgetrokken, anderen niet.

  Het belangrijkste is dat je matras in elke positie een goede ondersteuning aan de wervelkolom biedt. Zodat die ergonomisch correct blijft.

  Een matras die verschillende ligvlakken biedt (bv. zeven slaapzones) is voor zijslapers interessant.

  Het hoofd wordt beter ondersteund en de zijslaper zakt iets meer in de matras door in het gebied rond de schouders en de nek.

  Ook een hoge punt-elasticiteit en voldoende drukverlichting, is voor zijslapers belangrijk. Dit zorgt voor een aangename nachtrust zonder ongemakken.

  Bekkenproblemen voorkomen

  Al gehoord van bekkendraaiing? Dit levert vaak problemen voor zijslapers.

  Het is het gevolg van de verplaatsing van de rugspieren en de lumbale wervelkolom. Een draaiing ontstaat bij het draaien van je bovenlichaam in de tegenovergestelde richting van het onderlichaam. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn.

  rugpijn

  Dit kan vooral voorkomen worden door een kussen tussen uw benen te klemmen terwijl je slaapt. Natuurlijk moet je dan ook voor de juiste matras kiezen.

  Voor zijslapers moet een matras voldoende ondersteuning bieden om pijn te voorkomen. Kies daarom een van onze drie favorieten, zo weet je zeker dat je kwaliteit krijgt aan een aantrekkelijke prijs.

  Kussen

  Voor zijslapers is het belangrijk om naast de juiste matras vinden, ook het kiezen van een goed hoofdkussen heel cruciaal. Zelfs de beste matras zal geen pijn voorkomen als je niet het juiste kussen gebruikt.

  Kies daarom voor een hoofdkussen dat je hoofd en nek goed kan ondersteunen. Dit kussen mag niet te groot of te hard zijn!

  Hoofdkussens gemaakt van latex of memory foam zijn vooral heel geschikt. Ze zorgen ervoor dat het kussen goed past bij de vorm van je hoofd en dat de druk goed wordt verdeeld.

  Extra tip: om bekkenrotatie te voorkomen, kan je ook een kussen klemmen tussen je benen. Zo blijft de wervelkolom dan in een gezonde positie.

  Lees hier Sleep Hero's ervaringen met het populaire Emma Kussen. Ook het Ergonomische Kussen van Hypnia is een uitstekende keuze.

  De juiste hardheid

  Als zijslaper is het vaak moeilijk de juiste hardheid voor je matras te vinden. Dit komt omdat veel innovatieve fabrikanten hun matrassen vaak geen speciale hardheid geven voor zijslapers. Ze passen liever het 'one-fits-all'-principe toe, zodat de matras voor iedereen geschikt is.

  Maar, ook een one-fits-all matras kan voor sommigen te zacht of te hard zijn. Zoals je in onze reviews van verschillende matrassen kan zien, classificeren we de matrassen altijd op een hardheidsschaal van 1-10.

  hardheid matras zijslaper

  Als zijslaper is daarom een iets zachtere matras aangeraden. Een matras met gemiddeld 4-6 punten op onze schaal zou heel geschikt zijn. Zwaardere personen kiezen beter een iets hardere matras (6-8).

  Ook moet de matras een goede ondersteuning bieden. Dit verlicht de druk op je nek en rug.

  Het is belangrijk dat de matras zich goed aan je lichaam aanpast en de druk evenredig verdeelt. Als de matras dat niet doet, zak je te diep weg.

  Een zachte matras met een goede drukontlasting en een hoge puntelasticiteit, laat je lichaam op bepaalde punten dieper in de matras zinken. Het verdeelt de druk en ondersteunt andere punten, waardoor de wervelkolom in een gezonde positie blijft.

  Als zijslaper is het heel belangrijk dat je matras zich goed aan uw lichaamsbouw aanpast, om een aangename en ontspannende slaap te kunnen ervaren.

  Een zachte of middelharde matras laat je lichaam genoeg inzakken en zal zich goed kunnen aanpassen aan je lichaam.

  De juiste matrassen hardheidDit verdeelt de druk op de matras en vermindert vervelende drukpunten.

  Hoogwaardige schuimmatrassen voldoen hier vooral aan. Het is het beste als een matras voor zijslapers uit traagschuim, latexschuim of gelschuim bestaat. Ook een stabiele basislaag in de vorm van koudschuim of PUR-schuim, is mooi meegenomen.

  Samengevat: de belangrijkste punten

  Sleep Hero raadt zijslapers aan om op de volgende punten te letten bij de aankoop van een matras:

  • goede stabiliteit
  • hoge puntelasticiteit
  • zachte tot gemiddelde hardheid (4-6 van de 10 punten op de hardheidsschaal)
  • genoeg drukontlasting om vervorming van het bekken te voorkomen
  • uitstekend aanpassingsvermogen
  • ondersteunende ligzones (bijvoorbeeld een schouderzone)
  • een goed hoofdkussen
  Leuk weetje: Er wordt beweerd dat zijslapers vaak mensen zijn die houden van evenwicht in hun leven en dat ze van nature onbezorgd zijn. Gemiddeld zijn het gelukkige en sociale mensen. Ook voor je ademhaling is deze slaaphouding ideaal.

  Marlies

  Je passies met elkaar verbinden is toch geweldig? Ik houd van schrijven en ik ben graag met taal bezig. Graag verdedig ik dus onze Vlaamse charmante taal met mijn andere passie: slapen! Een goede nachtrust hebben is heel belangrijk, daarom vind ik het geweldig om anderen te helpen in het vinden van de perfecte slaapproducten! :) 

  Kortingscodes

  Hypnia Welzijn Supreme
  Hypnia Welzijn Supreme
  Hypnia Prijs vanaf 415 €

  Hypnia Welzijn Supreme: 5 verschillende schuimlagen, 7 comfortzones en hele hoge kortingen!

  Tempur Sensation
  Tempur Sensation Elite productfoto
  Tempur Prijs vanaf 974.25 €

  Tempur Sensation Elite: prijswinnend traagschuim matras. Extra comfort en stabiliteit.

  Sleepy Original Matras
  Sleepy Original Matras
  Prijs vanaf 399 €

  Sleepy Original Matras, een traagschuim matras en de beste matras volgens Test Aankoop, net als Emma One.

  Kortingscodes
  Dit kan ook interessant voor jou zijn:

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.