Jouw slaap is belangrijk voor ons!

De beste binnenveringsmatrassen (2021)

Binnenveringsmatras - een overzicht

Laatst bijgewerkt op: 07.02.2022 Marlies

In Belgische slaapkamers is de binnenveringsmatras een klassieker. Ons Sleep Hero testpanel beoordeelde het liggevoel van de binnenveringsmatras meestal als stevig, stabiel en robuust. Maar ook het woord veerkrachtig werd vaak gebruikt.

De binnenveringsmatras bezorgd het lichaam een compleet ander gevoel dan een schuimmatras, dat aan het lichaam "kleeft".

Als er een onderzoek zou worden gedaan naar welke matrassoort er het meeste te vinden is in de Belgische slaapkamers, dan zou de binnenveringsmatras zeker in de top drie zitten!

binnenveringmatras review

Topproducten

  Bekijk ook

  Exclusief Matras

  Hypnia Welzijn Supreme

  Hypnia Welzijn Supreme

  De Hypnia Welzijn Supreme is een extra dikke en comfortabele matras, die aan een economische prijs verkocht wordt.

  Op de Hypnia Welzijn Supreme heb je gegarandeerd een fantastische nachtrust. De 5 schuimlagen bieden niet alleen comfort, maar ook uitstekende lichaamsondersteuning.

  Deze premium matras bestaat uit pocketveren, een latex-laag, traagschuim, honingraatschuim en steunschuim.

  De Hypnia Welzijn Supreme in een notendop

  De Hypnia Welzijn Supreme is een aangenaam dikke matras met een totale hoogte van 30 cm.

  De 5 verschillende lagen van de matras zorgen voor een extra comfortabele beleving.

  De 7 comfort-zones zijn volgens de mening van onze testers een leuke toevoeging aan de matras. Deze verlichten drukpunten en bieden goede ondersteuning voor elk lichaamsdeel.

  De matrashoes is vervaardigd uit bamboevezels die goede bescherming bieden tegen warmte en vocht. De stof voelt extra zacht aan.

  Tot slot zijn alle materialen OEKO-Tex gecertificeerd. Je slaapt gegarandeerd op een gezonde matras.

  10% extra korting: "Matras10"*

  Premium tip

  M line Slow Motion 6

  M line Slow Motion 6

  Een hybride matras ontwikkeld door M line. De combinatie van pocketveren en HR-schuim zorgen voor een unieke slaapbeleving.

  De slow motion 6 van M line is een unieke matras

  Volgens Test Aankoop is de matras van goede kwaliteit. De matras scoorde een totaal van 7.6 op 10, maar ook door onze testslapers werd de matras goed beoordeeld.

  De Slow Motion 6 in een notendop

  De Slow Motion 6 is niet de goedkoopste matras. Deze matras biedt optimaal comfort en een goede ondersteuning.

  Dat is mogelijk omdat zowel pocketveren als traagschuim, in de 26 cm hoge matras zitten.

  Dit wordt afgewerkt met een dikke laag visco-elastisch schuim.

  Mline Slow Motion 6 matras

  Dit duurzame product, is ideaal voor buik-, zij- en rugslapers tot 140 kilogram, die bereid zijn een hogere prijs te betalen.

  Deze matras kan je 100 dagen thuis uitproberen en hem zonder kosteren terugzenden indien de matras toch niet is wat je zoekt.

  Bovendien heb je recht op 10 jaar garantie.

  De hoes van de matras is verwijderbaar en mag gewassen worden op 60 °C.

  25% korting bij M line*

  Test Aankoop Winnaar

  Emma One

  Emma One

  De Emma One is dé nummer 1 matras volgens Test Aankoop. Ook onze review is heel positief!

  De Emma One is een heel populaire matras, geschikt voor iedereen. Deze matras beschikt over unieke ligeigenschappen en heeft een uistekende prijs-kwaliteitsverhouding. Dit wordt ook bevestigd door onze Sleep Hero test. 

  De Emma One in een notendop

  De Emma One is een unieke matras. Dit komt door de verschillende kwalitateitsvolle schuimlagen. Een matras dat geschikt is voor iedereen.

  25% korting: "EMMACHECK5" *

  De prijs-kwaliteitsverhouding is ook uitstekend. De Emma One is een heel betaalbaar matras. Bovenop dit alles heb je ook recht op een proefperiode van 100 dagen.

  Wat is een binnenveringsmatras?

  Er bestaan drie soorten binnenveringsmatrassen. Een eerste type is de Bonnell-binnenveringsmatras. Nog een ander type is de pocketveringsmatras. Daarnaast bestaat ook nog de tonvormige pocketveringsmatras.

  Alle drie de matrassen hebben iets andere eigenschappen.

  1. Bonnell-binnenveringsmatras

  Een Bonnell-veermatras bezit een stevige kern van honderden stalen veren die onderling individueel verbonden zijn. Op de veerkern zit meestal een schuimlaag, waardoor je die veerkern niet voelt.

  Deze matras, (de Bonnell-binnenveringsmatras) is meestal de goedkoopste optie. De matrassen veren goed, maar Bonnell- binnenveringsmatrassen hebben geen hoge puntelasticiteit.

  2. Pocketveringsmatras

  In een pocketveringmatras zijn de afzonderlijke veren niet met elkaar verbonden. De honderden veren zijn afzonderlijk in zakjes vastgenaaid, waardoor ze meer puntelastisch zijn.

  Hierdoor zakken enkel de veren in waar je daadwerkelijk op leunt. Dit zorgt ervoor dat de schouder en het bekken dieper zakken, zo wordt de wervelkolom ondersteund.

  Dit is vooral belangrijk voor zijslapers die meer inzinking nodig hebben voor een ergonomische houding.

  3. Tonvormige pocketveringsmatras

  Bij deze matras lijkt de vorm van de veren op tonnen, dit is het verschil met een standaard pocketveringmatras.

  Een tonvormige pocketveringsmatras is vergelijkbaar met een normale pocketveringsmatras. De veren zijn vastgenaaid in stoffen omhulsels. Hierdoor wordt de matras meer puntelastisch.

  De tonvormige pocketveringsmatras is geeft daarom een zachter gevoel dan een pocketveringsmatras of een Bonnell-binnenveringsmatras.

  Is een binnenveringsmatras geschikt voor mij?

  Geschikt voor Minder geschikt voor
  • personen die een stevigere matras verkiezen
  • zwaardere mensen
  • buik- en rugslapers
  • personen die een frisser aanvoelende matras verkiezen
  • onrustige slapers
  • personen die 's nachts veel zweten
  • personen die opzoek zijn naar de laagste prijzen
  • personen die het snel koud hebben (koukleumen)
  • personen die een zachtere matras verkiezen
  • zijslapers die geen andere houding aanneemen (geldt vooral voor Bonnell)
  • personen die gemakkelijk wakker worden door beweging van de vering
  • aanpasbare lattenbodems
  • let op: oudere en slechtere modellen hebben de neiging kuilen te vormen

  Voor- en nadelen van een binnenveringsmatras

  Over het algemeen is de tonvormige pocketveringsmatras een van de beste binnenveringsmatrassen, in onze ervaring. Tijdens onze matrastesten hebben we de verschillende binnenveringsmatrassen geprobeerd. Het onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende soorten binnenveringsmatrassen.

  beste binnenveringmatras

  De voor- en nadelen van de binnenveringmatras samengevat:

  De voordelen

  • Uitstekend slaapklimaat

  De binnenveringsmatras heeft een uitstekend slaapklimaat. De lucht binnen de veren kan beter circuleren dan in een schuimmatras. In vergelijking met andere matrassen, voelt slapen frisser aan op deze matras.

  • Uitstekende vochtafvoer

  Voor personen die veel transpireren, is een binnenveringsmatras een prima keuze.

  • Tonvormig pocketveringsmatras is puntelastisch

  Het TPV-matras is puntelastisch door de bolvormige veren die in aparte, losse zakjes zitten. Voor personen met rug- of nekproblemen die op zoek zijn naar een veermatras, maken een goede keuze met een TPV-matras. Een Bonell-veermatras is daarentegen slechts oppervlakkig elastisch omdat de veren met elkaar zijn verbonden.

  • Stabiele onderlaag

  ​​​​​​​De binnenveringsmatras is een stevige, robuuste matras en dus vooral geschikt voor rug- en buikslapers. Zij hebben meer ondersteuning nodig hebben en mogen minder doorzakken. Met name een TPV-matras met 7 ligzones, is naar Sleep Hero's ervaring een goede keuze voor zwaardere personen.

  • Gezond voor mensen met allergieën

  ​​​​​​​Door de goede luchtcirculatie worden schimmels voorkomen en ook huisstofmijt nestelt zich moeilijker in deze matrasmaterialen.

  De nadelen

  • Totaal steviger liggevoel

  ​​​​​​​De veermatras ligt harder. Voor sommige personen is dat aangenaam, voor anderen niet. Dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Voor personen met een zwaarder lichaamsgewicht, raden we een stevigere matras aan.

  • Neigt naar kuilvorming

  Vooral oudere, minder kwalitatieve veermatrassen neigen meer kuilvorming te hebben. Dat is niet aangenaam, maar ook slecht voor de wervelkolom. Daarom adviseert Sleep Hero om niet teveel te besparen bij het kopen van een springveren matras. Na enkele jaren krijg je kuilvorming en moet je een nieuwe matras aankopen.

  • Je slaapt frisser

  ​​​​​​​Voor de meeste personen vormt dit geen probleem, tenzij je het snel koud hebt 's nacht zoals koukleumen. Het slaapklimaat op de pocketveringsmatras is frisser.

  • Niet geschikt voor aanpasbare/elektrische lattenbodems

  ​​​​​​​We hadden geen goede ervaringen met het gebruik van veermatrassen op een aanpasbare lattenbodem. Een binnenveringsmatras is niet zo flexibel als een schuimmatras. We raden daarom een niet-aanpasbare lattenbodem aan.

  Let op: de veermatrassen zijn relatief zwaar en moeilijk te verplaatsen.

  Waar moet je op letten bij een binnenveringsmatras?

  1. Veel veren - bij voorkeur minstens 350

  Dan is de matras niet alleen puntelastisch, maar ook duurzamer. Voor een binnenveringsmatras geldt 'hoe meer stalen veren, hoe hoger de kwaliteit'. We raden aan te zoeken naar een springverenmatras met minimaal 350 veren (dit voor de kleinste maat 90x200 cm).

  2. De beste keuze: een pocketveringsmatras of een tonvormige pocketveringsmatras

  Sleep Hero is geen fan van Bonnell-binnenveringsmatrassen. We vinden deze matrassen oncomfortabel en merkten dat ze geen goede puntelasticiteit hebben.

  Vooral voor zijslapers is deze matras niet geschikt. We raden echt aan om een pocketverings- of een TPV-matras te gebruiken.

  simba binnenveringmatras
  Simba tonnenvormig pocketveringsmatras.

  3. Binnenveringsmatras met ligzones

  Als een matras met orthopedische effecten je enorm interesseert, kan een springveren matras met 5 of 7 ligzones waarschijnlijk iets voor jou zijn. Dit geldt vooral voor zijslapers, omdat in die positie de wervelkolom recht moet blijven.

  Welke lattenbodem voor een binnenveringsmatras?

  1. Heb aandacht voor de ligzones

  Het is beter een lattenbodem te kiezen met dezelfde classificatie, om de verdeling van de ligvlakken van een binnenveringsmatras te ondersteunen.

  Bijvoorbeeld, voor een 7-zones veringsmatras raden we aan een lattenbodem met 7 zones te gebruiken. Een lattenbodem met 7 zones laat het bekkengebied en de schouders dieper zinken en stabiliseert de rest van het lichaam.

  2. Niet-aanpasbare lattenbodems

  Een nadeel aan binnenveringsmatrassen is dat ze niet enorm geschikt zijn voor aanpasbare/elektrische bedbodems. Gebruik een binnenveringsmatras op een goede, niet-beweegbare lattenbodem.

  3. Afstand tussen de latten

  De 'Stiftung Warentest' uit Duitsland beveelt een afstand tussen de latten aan van niet meer dan 5 cm. Op deze manier komen de eigenschappen van een hoogwaardige matras met zones beter uit.

  In welke maat zijn binnenveringsmatrassen verkrijgbaar?

  Gebruik Standaard maat
  Baby- en kindermatrassen

  70x140 cm, 60x120 cm

  Eenpersoonsmatrassen

  80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm

  Tweepersoonsmatrassen

  140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm, 200x200 cm

  Alternatieven voor een binnenveringsmatras

  Een koudschuimmatras

  Wanneer je op een hoogwaardige, kwaliteitsvolle koudschuimmatras ligt, merk je dat deze zich beter aanpast aan je lichaam dan de meeste veermatrassen.

  Koudschuimmatrassen hebben een goede puntelasticiteit - vergelijkbaar met een goede TPV-matras - en een groot aanpassingsvermogen. Daarom worden ze ook aanbevolen aan personen met orthopedische problemen.

  Het grootste verschil is het slaapklimaat. Een binnenveringsmatras heeft een frisser slaapklimaat dan een koudschuimmatras. Personen die een warmer aanvoelende matras verkiezen, is een goede koudschuimmatras een betere keuze. Hee goede modellen zijn de Bett1 Bodyguard-matras (vanaf 199 €) of een Emma-matras.

  100 nachten proefslapen. Koop nu een Emma matras!*

  Een latexmatras

  Latexmatrassen hebben ook een hoge puntelasticiteit en bieden veel comfort. Latexmatrassen van hoogwaardige natuurlijke latex hebben een uitstekende ventilatie. Het slaapklimaat op een latexmatras is dus ook frisser, vergelijkbaar met een veermatras.

  Ook is het liggevoel van latexmatras meestal zachter dan een verenmatras.

  ⇒ Nieuwsgierig? Vind jouw perfecte matras. Klik hier voor onze matrastententest en -reviews.

  Marlies

  Je passies met elkaar verbinden is toch geweldig? Ik houd van schrijven en ik ben graag met taal bezig. Graag verdedig ik dus onze Vlaamse charmante taal met mijn andere passie: slapen! Een goede nachtrust hebben is heel belangrijk, daarom vind ik het geweldig om anderen te helpen in het vinden van de perfecte slaapproducten! :) 

  Ook interessant...

  Onze testen zijn subjectieve ervaringen van onze testpersonen, de beoordelingen zijn niet afkomstig van openbare instellingen. We zijn lid van het affiliate-programma van Amazon en verschillende matrasfabrikanten. Als u via onze affiliate links koopt die zijn gemarkeerd met "*", ontvangen we een kleine commissie die de aankoopprijs niet verhoogt.