De voordelen van yoga voor het slapengaan

Hoe yoga voor het slapen je nachtrust kan verbeteren | 2024

Laatst bijgewerkt op: 01.04.2024 Geschatte leestijd: 5 Min.

Yoga is een eeuwenoude praktijk die je kan helpen meer rust en ontspanning in je leven te brengen.

Het beoefenen van yoga heeft niet alleen invloed op je flexibiliteit en gezondheid, maar kan zelfs bijdragen aan een betere nachtrust. 🧘

Wat zijn precies de voordelen van yoga voor het slapen? En in welke mate kan yoga of yoga nidra je slaapkwaliteit verbeteren?

Wij bogen ons eens goed over dit onderwerp.

yoga voor het slapen

Yoga en slaap: de wetenschap

Yoga is een eeuwenoude praktijk, geworteld in de Indiase filosofie. De oefeningen staan erom bekend dat ze een positieve hebben op zowel het lichaam als de geest, en ook de slaapkwaliteit kunnen verbeteren.

Wetenschappelijke studies [1] tonen aan dat regelmatige yogabeoefening de slaapkwaliteit verbetert door stress te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren.

Het kalmerende effect is deels te danken aan de invloed van yoga op de cortisolproductie. Yoga kan namelijk de productie van cortisol - het stresshormoon - verminderen, waardoor ontspanning wordt bevorderd en het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen - en door te slapen.

Daarnaast helpt yoga het parasympathische zenuwstelsel te activeren, dat zorgt voor 'rust en herstel' van het lichaam.

Door stress te verminderen en hormonale niveaus in evenwicht te brengen, helpt yoga de natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam te reguleren, wat belangrijk is voor de productie van melatonine, het hormoon dat direct verantwoordelijk is voor de regulatie van slaap.

donker licht slapen ontwaken
Melatonine is een belangrijk hormoon in de regulatie van slaap.

Naast de fysiologische voordelen dragen de psychologische effecten van yoga, inclusief meer rust en minder angst, bij aan een betere slaap.

De meditatieve aspecten van yoga [2] brengen de focus terug naar het 'nu' en helpen de malende gedachten die vaak de slaap hinderen, te verminderen.

Doordat yoga een gevoel van ontspanning bevordert, wordt de overgang naar een rustige slaap vergemakkelijkt.

Yoga oefeningen voor een betere slaap

Welke soorten yoga kunnen je helpen om beter te slapen?

Niet alle yogasoorten zijn geschikt om voor het slapengaan te beoefenen.

De specifieke oefeningen en houdingen die we aanbevelen voor het slapen, zijn als volgt:

Rustige asana's

Het beoefenen van een rustige reeks yogahoudingen in je avondroutine kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende houdingen:

  • Staande tang / Staande vooroverbuiging (uttanasana): Sta rechtop en buig dan langzaam je bovenlichaam over de voorkant van je benen. Afhankelijk van je flexibiliteit kunnen je handen rusten op je knieën, enkels of de vloer.
  • Kindhouding (balasana): Kniel op de grond met je tenen bij elkaar en knieën op heupbreedte uit elkaar, laat dan je bovenlichaam tussen je knieën zakken. Strek je armen naar voren, met de handpalmen naar beneden, en rust je voorhoofd op de mat.
  • Liggende vlinder (supta baddha konasana): Lig op je rug en druk de zolen van je voeten tegen elkaar aan, laat je knieën naar de zijkant vallen.
  • Benen tegen de muur (viparita karani): Lig op je rug en rust je benen tegen een muur zodat je lichaam een L-vorm maakt.

Deze asana's helpen fysieke spanning te verminderen, kalmeren de geest en bereiden het lichaam voor op rust.

Door de bewegingen rustig en met aandacht uit te voeren, wordt de ontspanning verhoogt en de slaap verbetert.

Pranayama-technieken

Ademhalingsoefeningen, of Pranayama, zijn cruciaal in het reguleren van de energiestroom van het lichaam en het kalmeren van het zenuwstelsel.

De volgende zijn bijzonder effectief:

  • 4-7-8 ademhalingsmethode: Adem in gedurende 4 seconden, houd de adem 7 seconden vast en adem 8 seconden uit.
  • Wisselende neusgatademhaling (nadi shodhana): Gebruik je rechterduim om je rechterneusgat te sluiten, adem diep in door het linkerneusgat, gebruik dan je ringvinger om het linkerneusgat te sluiten en adem uit door het rechter, ga zo door met dit afwisselende patroon voor meerdere cycli.

Deze ademhalingsoefeningen balanceren de energiekanalen van het lichaam en bevorderen mentale rust, waardoor ze helpen beter voorbereid te zijn op de slaap.

ademenhalingsoefeningen slaap
Ademenhalingsoefeningen kunnen bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Mindfulness en meditatie

Mindfulness en ontspanning zijn een integraal onderdeel van yoga. Door deze elementen toe te passen in je avondroutine kan je slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

meditation in bed
Meditatie - zowel als onderdeel van yoga als op zichzelfstaand - kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren.

Begeleide slaapmeditaties of simpelweg focussen op de ademhaling kan helpen om rondrazende gedachten 'the monkey mind' te kalmeren en stress te verlichten, waardoor het makkelijker wordt om in een rustgevende slaap te vallen.

Yoga Nidra voor het slapen

Yoga Nidra is een krachtige meditatietechniek die voordelen biedt voor fysieke rust en mentale ontspanning.

In tegenstelling tot traditionele slaap, waarbij het bewustzijn afdwaalt, leidt Yoga Nidra je naar een staat van bewustzijn tussen wakker zijn en slapen. Het bevordert diepe ontspanning terwijl je volledig bewust blijft.

Bij Yoga Nidra lig je in een comfortabele positie en volg je een geleide meditatie die elk deel van het lichaam ontspant.

Zo helpt het opgebouwde spanning te reduceren, stress te verminderen en de geest tot rust te brengen, wat veelvoorkomende obstakels zijn voor een goede nachtrust.

Regelmatige beoefening van Yoga Nidra voor het slapen kan zorgen dat een diepe, herstellende slaap sneller bereikt wordt.

Yin Yoga voor het slapen

Yin Yoga, met zijn focus op diepe, langdurige stretches en meditatieve ademhaling, biedt een uniek pad naar een betere slaap.

Deze mildere vorm van yoga richt zich op het bindweefsel van het lichaam, stimuleert ontspanning en het loslaten van diepe spanningen.

Door houdingen enkele minuten vast te houden, activeren beoefenaars het parasympathische zenuwstelsel, essentieel voor de ontspanning en het herstel van het lichaam.

De langzame en introspectieve aard van Yin Yoga bevordert een meditatieve staat, helpt de geest te kalmeren en de mentale onrust die de slaap kan hinderen, te verminderen.

Deze combinatie van fysieke ontspanning en mentale rust maakt Yin Yoga een uitstekende praktijk voor mensen die worstelen met slaapstoornissen.

Het creëren van jouw eigen yoga avondroutine

Misschien denk jij dat je, in je drukke leven, geen tijd hebt om yoga op te nemen in je avondroutine.

Het kan echter al helpen om slechts enkele minuten voor het slapengaan wat rustige yoga-oefeningen te doen.

Begin bijvoorbeeld door 10 - 15 minuten voor het slapengaan opzij te zetten voor yoga of een korte mindfulness meditatie.

Een kleine tijdsinvestering in het doen van yoga-oefeningen kan al een aanzienlijke impact hebben op je slaapkwaliteit.

Als je je zorgen maakt over fysieke beperkingen, onthoud dan dat yoga zeer aanpasbaar is - houdingen kunnen gemakkelijk worden aangepast om elk niveau van flexibiliteit of kracht te accommoderen.

Het enige dat je nodig hebt is een rustig plekje, een yogamat - of zelfs gewoon een zacht tapijt.

Door yoga toegankelijk te maken, kan het een waardevol onderdeel van je avondroutine worden en zowel je nachtrust als algeheel welzijn verbeteren.

Conclusie: kan yoga voor het slapen je nachtrust verbeteren?

Absoluut - de juiste soort yoga, die zich richt op rust en ontspanning, kan je lichaam en geest voldoende kalmeren om je in alle rust in een diepe, herstellende slaap te brengen.

Regelmatige beoefening kan je ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt en dieper slaapt.

Veelgestelde vragen

  • Helpt yoga bij slapeloosheid?


    Het is bewezen dat yoga effectief is in het behandelen van insomnie [3]. Het biedt een natuurlijke en holistische benadering om de slaapkwaliteit te verbeteren.

    De beoefening van yoga richt zich op de fysieke, mentale en emotionele factoren die kunnen bijdragen aan slapeloosheid.

    • Rustige houdingen (asana's) helpen fysieke spanning in het lichaam los te laten.
    • Pranayama (ademhalingsoefeningen) bevordert de ontspanning van de geest, en verlicht het soort mentale onrust dat vaak leidt tot slapeloosheid.
    • De meditatieve aspecten van yoga stimuleren mindfulness en stressreductie, die cruciaal zijn om de angst, die slapeloosheid kan verergeren, te verminderen.

    Wetenschappelijke studies ondersteunen de positieve impact van regelmatige yoga beoefening op slaappatronen.

    Veel mensen ervaren een afname in de tijd die nodig is om in slaap te vallen (slaaplatentie), minder nachtelijke ontwakingen, en een algehele verbetering in slaapduur en -kwaliteit.

  • Helpt yoga bij Restless Legs Syndrome (RLS)?


    Yoga kan gunstig zijn voor mensen die lijden aan het Restless Legs Syndrome [4] (RLS), een aandoening die wordt gekenmerkt door een oncontroleerbare drang om de benen te bewegen, vaak gepaard gaand met oncomfortabele sensaties.

    De rustige stretchefeningen en spierontspanning die door yogahoudingen worden geboden, kunnen helpen de symptomen van RLS te verlichten door de bloedsomloop te verbeteren en spierspanning te verminderen.

    Yoga-oefeningen die zich richten op ontspanning en mindfulness kunnen ook helpen bij het beheersen van de stress en angst die vaak de symptomen van RLS verergeren.

    Hoewel yoga RLS niet kan genezen, kan het een effectief onderdeel zijn van een uitgebreide beheersstrategie, die verlichting biedt en de levenskwaliteit voor degenen die door de aandoening zijn getroffen verbetert.

    Let op: We raden aan om bij medische aandoeningen altijd een arts te raadplegen. Wij zijn geen gezondheidsprofessionals en onze artikelen zijn bedoeld voor informatieve doeleinden.
  • Wat is de beste soort yoga voor het slapengaan?


    Herstellende, rustige hatha en yin yoga behoren tot de beste yogavormen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

    Deze yogasoorten concentreren zich op ontspanning, bewuste ademhaling en rustige stretchoefeningen, waardoor ze ideaal zijn om het lichaam en de geest voor te bereiden op een rustgevende slaap.

    • Herstellende yoga: Deze stijl legt de nadruk op diepe ontspanning, met gebruik van hulpmiddelen zoals steunkussens en dekens om het lichaam in passieve houdingen te ondersteunen. Het aanhouden van deze houdingen voor langere tijd bevordert stressverlichting en mentale kalmte.
    • Rustige hatha yoga: Hatha yoga, de rustigere variant, focust op langzame rekkingen, basisposes en ontspanningstechnieken. Het is uitstekend voor beginners en voor diegenen die willen ontspannen voor het slapengaan.
    • Yin yoga: Yin yoga richt zich op de diepe bindweefsels, door houdingen enkele minuten vast te houden. Deze vorm helpt fysieke spanning los te laten en stimuleert een meditatieve staat die bevorderlijk is voor de slaap.

    Je kunt je ook concentreren op individuele poses, zoals de 'child pose' (Bālāsana), om de slaapkwaliteit te verbeteren.

  • Waarom kan ik niet slapen na het beoefenen van yoga?


    Als je het moeilijk vindt om te slapen na het beoefenen van yoga, kunnen er verschillende factoren een rol spelen:

    • Het type yoga dat je doet: Intensieve yogastijlen, zoals Vinyasa of Ashtanga, vooral als ze dicht bij het slapengaan worden beoefend, kunnen meer energie geven dan kalmeren. Deze praktijken verhogen de hartslag en adrenaline niveaus, wat je wakker kan houden.
    • Timing: Intense yogahoudingen beoefenen of een stimulerende workout doen te dicht bij het slapengaan kan het natuurlijke ontspanningsproces van je lichaam verstoren. Het is gunstig om een paar uur tussen het sporten en slaap te laten om je lichaam en geest te laten bezinken.
    • Mentale stimulatie: Yoga kan soms emoties of gedachten opwekken, vooral als je praktijk meditatie of introspectieve componenten bevat. Deze mentale activiteit kan het soms moeilijker maken om direct daarna in slaap te vallen.
    • Lichamelijk ongemak: Als je een beginner bent of al een tijd geen yoga hebt beoefend, kunnen sommige houdingen fysiek ongemak of spierpijn veroorzaken, wat je vermogen om comfortabel in slaap te vallen kan beïnvloeden.
    • Overstimulatie: Yoga verhoogt het bewustzijn en de gevoeligheid voor je lichaam en omgeving. Als het beoefenen van yoga je alertheid verhoogt, kun je gevoeliger worden voor factoren die de slaap verstoren, zoals licht, geluid of temperatuur. Om deze problemen te verminderen, overweeg om rustige, herstellende yoga- of meditatie-oefeningen te doen. Hierdoor wordt de ontspanning bevordert en het lichaam voorbereid op de slaap.

    Experimenteren met de timing en vorm van yoga kan je helpen de juiste balans te vinden, die bij jouw routine en nachtrust past.

    Als slaapproblemen aanhouden, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om andere onderliggende oorzaken te onderzoeken.

  • Kan yoga helpen om beter te dromen?


    Yoga kan indirect de kwaliteit van je dromen beïnvloeden door je algehele slaapkwaliteit te verbeteren en stressniveaus te verminderen.

    Door een diepere, herstellende slaap te bevorderen, kan yoga de kans op REM-slaap (Rapid Eye Movement) vergroten, de fase van slaap die het meest geassocieerd wordt met levendige dromen.

    De mindfulness die door regelmatige yoga-oefening wordt gestimuleerd, kan je bewustzijn in zowel wakende als dromende toestanden verhogen, wat potentieel leidt tot meer lucide dromen.

    Hoewel yoga de inhoud van je dromen misschien niet direct verandert, kan het door het bevorderen van een gezondere slaapcyclus en ontspannen geest, een betere omgeving creëren voor positieve en gedenkwaardige dromen.

  • Bronnen

Judith tekstschrijver

Judith Willems

Content writer | slaap- en matrasadvies

Door haar achtergrond in creative copywriting én haar expertise op het gebied van slapeloosheid, bevindt Judith zich bij Matrassencheck op de perfecte plek. Ze test producten, volgt menig slaapcursus en werkt nauw samen met slaapprofessionals, wat haar een stapje dichter bij haar missie brengt: mensen inspireren hun slaap serieus te nemen. Heb jij vragen over dit artikel of wil je meer weten over een bepaald onderwerp? Stuur het naar: judith@airi.media.

Heeft dit artikel je geholpen?
Bedankt voor je bericht!
Ja
Nee

Heb je nog verdere opmerkingen of suggesties?

Hoe kunnen we je beter van dienst zijn?

Dit kan ook interessant voor jou zijn...

    JA, GRAAG! >
    Nee, bedankt

    Onze reviews en testresultaten zijn 100% onafhankelijk. Bij aankoop via gemarkeerde links ('*') ontvangen we een commissie, wat jou niets extra kost en ons ondersteunt in het schrijven van de beste productreviews.